Szczypce i chwytaki
-
Stalowe szczypce do tygli
Producent: Schneider
Nr kat.:
Długość [mm]: 200, 220, 250, 300, 400, 500, 600
sprawdź -
Stalowe szczypce do kolb/butelek
Producent: Schnaider
Nr kat.:
Długość [mm]: Szczypce, 220, 250
Wymiary: Kolba [mm], 15-60, 15-40
sprawdź -
-
Stalowe szczypce do zlewek
Producent: Schnaider
Nr kat.:
Długość [mm]: Szczypce, 200, 220, 250, 280
Wymiary: Kolba [mm], 30, 40, 50, 60
sprawdź -
-
-
-
Szczypce laboratoryjne oraz chwytaki to tzw. drobny sprzęt laboratoryjny. Jest on przeznaczony do podtrzymywania, chwytania i przenoszenia drobnego sprzętu laboratoryjnego oraz akcesoriów laboratoryjnych. Wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, ale również możemy spotkać w laboratoriach wykonane z drewna bądź tworzyw sztucznych. Szczypce stosowane w laboratoriach składają się z dwóch ramion połączonych u nasady. W ofercie firmy znajdują się stalowe szczypce stosowane do tygli, kolb oraz butelek, co więcej posiadamy szczypce przystosowane do zbierania rtęci. Szczypce wykonane ze stali nierdzewnej zazwyczaj pokryte są korkiem lub tworzywem sztucznym, aby zapobiec ślizganiu się chwytanego elementu. Tego rodzaju sprzęt stosowany jest np.: do przenoszenia niewielkich ilości substancji żrących, które następnie są umieszczane na szalkach wagi, do przenoszenia odważników, jak również do wydobycia różnorodnych proszków z kolb, wsadzania do kolb mieszadełek magnetycznych, czy umieszczania aparatury w łaźniach myjących, łaźniach ultradźwiękowych itd., itp. Szczypce oraz chwytaki laboratoryjne można poddać procesowi sterylizacji w autoklawie, dzięki czemu wielokrotnie mogą być bezpiecznie używane. Długość chwytaków oraz szczypców ze stali nierdzewnej może być bardzo różna. Szczypce i chwytaki wykorzystuje się bardzo często w tradycyjnym laboratorium, przy wykonywaniu różnych czynności wykorzystuje się szczypce o różnej długości i rozmiarach końcówek, dlatego też każde profesjonalne laboratorium posiada cały ich zestaw. Najczęściej stosowanymi rodzajami szczypiec w laboratorium są takie, które składają się ze sprężystych dwóch ramion połączonych u nasady. Ramiona same rozchylają się po zwolnieniu nacisku, choć czasami stosuje się też szczypce ze sprężynkami.Standardowe szczypce do przenoszenia tygli są specjalnie zakrzywione i wykonywane ze stali nierdzewnej, ze względu na temperaturę przenoszonego naczynia. W naszej ofercie znajdą Państwo szczypce różnej długości, począwszy od szypiec długości 200 mm, kończąc nawet na szczypcach długości ponad półmetrowych. Szczypce do przenoszenia szklanych naczyń typu kolby i butelki laboratoryjne są wykonane ze stali nierdzewnej, są pokryte korkiem lub tworzywem, na etapie zamawiania prosimy o określenie, który z tych materiałów Państwo wybrali, w przypadku jakichkolwiek wątpliwości nasi doradcy chętnie odpowiedzą na Państwa pytania. Tego typu szczypce zazwyczaj mają długość 220 i 250 mm i nadają się do chwytania naczyń o średnicach szyi od 15 do 60 mm. Szczypce do chwytania rtęci są autoklawowalne, wykonane ze stali szlachetnej, a ich długość wynosi 220 mm. Szczypce do zlewek pozwalają na stabilny chwyt naczyń o średnicy nawet 60 mm. Ich długość wacha się od 200 do 280 mm a końcówki mogą być pokryte korkiem lub tworzywem. Trochę inną konstrukcją charakteryzują się szczypce do probówek, które wykonane są ze stali szlachetnej (1.4301), maksymalna szerokość rozwarcia wynosi 25 mm, a długość 75 mm. Takie szczypce są w pełni autoklawowalne. Szczypce do probówek ze wykonane z drewna są przeznaczone do probówek o średnicy 12-20 mm. Metalowy uchwyt do probówek przeznaczony jest do probówek o maksymalnej średnicy 30 mm. Uchwyt jest odporny na niskie i wysokie temperatury i posiada elastyczna i antypoślizgowa końcówkę. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą, w przypadku pytań oraz zainteresowania szczypcami i chwytakami laboratoryjnymi prosimy o złożenie zapytania ofertowego, nasi wykwalifikowani doradcy zaproponują asortyment zgodny z Państwa wymaganiami.