PL EN

Wagosuszarki

  • Wagosuszarki seria MB

    Wagosuszarki seria MB

    Producent: Ohaus

    Nr kat.:

    Zakres ważenia [g]: 120 g, 90 g, 110 g

    Wymiary: 90 mm (średnica)

    sprawdź
  • Wagosuszarki do ziaren seria MC

    Wagosuszarki do ziaren seria MC

    Producent: Ohaus

    Nr kat.:

    Zakres pracy [oC]: 0-50

    Wymiary: S19xG12x20W cm

    sprawdź
  • Wagosuszarka seria MA 3Y

    Wagosuszarka seria MA 3Y

    Producent: Radwag

    Nr kat.:

    Max obciążenie [g]: 60 g, 200 g

    Dokładność: 0,1 mg

    sprawdź
  • Wagosuszarka seria MA X2A

    Wagosuszarka seria MA X2A

    Producent: Radwag

    Nr kat.:

    Max obciążenie [g]: 50 g, 110 g, 200 g, 210 g

    Dokładność: 0,1 mg

    sprawdź
  • Wagosuszarki serii MA R

    Wagosuszarki serii MA R

    Producent: Radwag

    Nr kat.:

    Max obciążenie [g]: 50 g, 110 g, 210 g

    Dokładność: 1 mg, 0,1 mg

    sprawdź
  • Wagosuszarka DAB100-3

    Wagosuszarka DAB100-3

    Producent: Kern

    Nr kat.:

    Max obciążenie [g]: 50 g

    Dokładność: 0,001 g

    sprawdź
  • Wagosuszarka DBS 60-3

    Wagosuszarka DBS 60-3

    Producent: Kern

    Nr kat.:

    Max obciążenie [g]: 60 g

    Dokładność: 0,001 g

    sprawdź
  • Wagosuszarka MLS 50-3D

    Wagosuszarka MLS 50-3D

    Producent: Kern

    Nr kat.:

    Max obciążenie [g]: 50 g

    Dokładność odczytu: 0,001 g

    sprawdź

Na własności fizyczne substancji ogromy wpływ na wilgoć w niej zawarta. Na różnych etapach produkcyjnych zawartość wilgoci w próbce może mieć bardzo istotny wpływ na powodzenie procesu produkcji i właściwościach otrzymanego produktu. Do wyznaczanie wilgotności w badanej próbce służy wagosuszarka. Za pomocą wagosuszarki można określić procent wilgotności substancji, suchą pozostałość badanej próbki, stosunek wilgoci do suchej masy oraz masę. Do wyznaczania wilgotności wykorzystuje się tzw. metodę termograwimetryczną – ubytek masy stanowi o wilgotności próbki. Rozbudowane wagosuszarki mogą posiadać wiele profili suszenie np. standardowy, łagodny, schodkowy czy szybki. Dany profil suszenia jest używany w zależności od substancji badanej, lub jeżeli substancja nie jest znana laborant nie wie, z czym ma do czynienia i jak będzie przebiegał proces suszenia to eksperymentuje z założeniem, że pierwszy z wykorzystanych trybów urządzenia jest ten, dzięki któremu proces bezie przebiegał jak najbardziej łagodnie. Wstępna analiza próbki pozwala na wybór optymalnej temperatury suszenia. Temperatura suszenia powinna być dobrana w ten sposób, aby umożliwić efektywne wysuszenie całej próbki i nie powinna dopuścić do zbrylenia się zewnętrznej warstwy próbki nie dopuszczając do wysuszenia głębiej położonych warstw. Wagosuszarki są wyposażone w czytelne ekrany LCD lub LED, na których wyświetlić można dodatkowe komunikaty i informacje, np. nazwę towaru czy wartość tary. Na wyświetlaczach można odczytać wiele komunikatów, które informują o danym trybie pracy. Wagosuszarki mogą pracować, jako zupełnie odrębne samodzielne urządzenia lub mogą być połączone z komputerem, a ich obsługa może odbywać się z jego poziomu.Wagosuszarka zasadniczo zbudowana jest z dwóch podstawowych elementów komory do suszenia materiału oraz precyzyjnej wagi laboratoryjnej. W komorze do suszenia umieszczone są promienniki, które rozlokowane są równomiernie w komorze i pozwalają na efektywna suszenie badanej próbki. Komora suszenia może mieć różne rozmiary, gdyż materiałem próbki z jednej strony może być np. próbka gleby, gdzie minimalna naważka próbki nie jest duża objętościowo, ale również w wagosuszarce można badać np. elementy folii lub granulatu PP, które są próbkami bardzo „objętościowymi”. Promienniki wykorzystywane w wagosuszarkach to najczęściej promienniki halogenowe lub promienniki podczerwieni IR. Kolejnym integralnym elementem wagosuszarki jest precyzyjna waga, dzięki której mierzy się ubytki masy materiału suszonego.Na rynku dostępne są bardzo proste, niedrogie wagosuszarki, ale również urządzenia bardziej rozbudowane, z możliwością podpięcia do komputera czy internetu i przesyłania pomiarów do bazy w celu dalszej obróbki danych.