Refraktometry lunetkowe
Wybierz model/-e do zapytania ofertowego
Przeznaczenie
- Mały rozmiar do użytku mobilnego
- Automatyczna kompensacja temperatury
- Wysoka rozdzielczość obszarów skali
- Solidna i kompaktowa konstrukcja
- Łatwa kalibracja i regulacja
Charakterystyka
Dostępne modele
Ręczne refraktometry lunetkowe są niewiele większe od latarki i mogą być używane w dowolnym miejscu w aplikacjach mobilnych. Są wyjątkowo łatwe w użyciu, bardzo wytrzymałe i nie wymagają baterii. Urządzenia różnią się głównie skalami do wyboru, np. do oznaczania zawartości soli, zawartości wody w miodzie, zawartości białka w surowicy, Oechsle'a, Brixa i potencjalnej zawartości alkoholu oraz zawartości glikolu etylenowego i propylenowego.
Dane techniczne:
Ręczny refraktometr | Skala | Zakres pomiaru | Dokładność pomiaru | Zastosowanie |
HRB10-T | Brix | 0–10% Brix | ±0,1% Brixa | Oznaczanie zawartości cukru w owocach, winogronach, sokach, warzywach, żywności i płynach chłodzących |
HRB18-T | Brix | 0–18 % Brix | ±0,1% Brixa | Oznaczanie zawartości cukru w owocach, winogronach, sokach, warzywach, żywności i płynach chłodzących |
HRB32-T | Brix | 0–32 % Brix | ± 0,2% Brixa | Oznaczanie zawartości cukru w owocach, winogronach, sokach, warzywach, żywności i płynach chłodzących |
HRB62-T | Brix | 28–62 % Brix | ± 0,2% Brixa | Analiza płynów chemicznych i technicznych, np. olejów, smarów, płynów do chłodnic i smarów |
HRB82-T | Brix | 45–82 % Brix | ± 0,2% Brixa | Analiza wysoko stężonych roztworów cukru oraz cieczy chemicznych i technicznych, np. olejów, tłuszczów, płynów do chłodnic i smarów |
HRB92-T | Brix Baumé Zawartość wody w miodzie |
58–92 % Brix 38–43 °Baume 12–27 % Zawartość wody w miodzie |
±0,5 % Brix ±0,5 °Baume ±0,5 % Zawartość wody w miodzie |
Badanie wysoko stężonych roztworów cukru oraz analiza tłuszczów, smarów i żywności. Badanie miodu na zawartość wody (wg wytycznych Niemieckiego Związku Pszczelarzy). Wyznaczanie gęstości względnej w odniesieniu do skali Baumé. |
HRB90 | Brix (z termometrem 6-36 °C) | 0–90% Brix | ± 0,2% Brixa | Uniwersalny ręczny refraktometr do oznaczania zawartości cukru w owocach, winogronach, sokach, warzywach, żywności, olejach, tłuszczach, chłodziwach, smarach i innych słodkich substancjach |
HRH30-T | Zawartość wody w miodzie | 12–30 % Zawartość wody w miodzie | ±0,1% zawartość wody w miodzie | Badanie miodu na zawartość wody (wg wytycznych Niemieckiego Związku Pszczelarzy). |
HRND | Współczynnik załamania światła | 1,3330–1,5170 | ±0,0005 | Uniwersalny ręczny refraktometr do wskaźników refrakcji. Zakres pomiarowy obejmuje najczęściej występujące substancje zapotrzebowania apteki. |
HRS10-T | Zasolenie (NaCI) Ciężar właściwy |
0–10% 1.000–1.070 |
±0,1% ±0,001 |
Oznaczanie zawartości soli (NaCl) w cieczach, np. w wodzie morskiej, napojach i środkach konserwujących do żywności. Wyznaczanie gęstości właściwej cieczy w temperaturze 20 °C w odniesieniu do wody. |
HRS28-T | Zasolenie (NaCI) | 0-28% | ±0,2% | Oznaczanie zawartości soli (NaCl) w cieczach, np. w wodzie morskiej, napojach i środkach konserwujących do żywności. |
HRM18-T | Wskaźnik refrakcji Białko w surowicy Ciężar właściwy moczu (UG) |
1.3330–1.3600 0–12 g/dl 1.000–1.050 UG |
±0,0005 ±0,2 g/dl ±0,002 UG |
Analiza próbek moczu pod kątem współczynnika załamania i ciężaru właściwego oraz zawartości białka w surowicy. |
HRO32-T | Brix Oechsle Potencjalna zawartość alkoholu |
0-32% Brix 30-130°Oe 4,4-19% Alkohol |
±0,2% Brix ±1 °Oe ±0,1% Alkohol |
Badanie moszczu winogronowego i napojów alkoholowych. |
HRKFZ-T | Glikol etylenowy i propylenowy (środek przeciw zamarzaniu) Kwas akumulatorowy |
-50–0 °C 1,10–1,30 g/cm³ |
±5°C ±0,01 g/cm³ |
Oznaczanie stężenia kwasu w akumulatorach oraz pomiar zawartości glikolu w chłodziwach. |
HRKFZG-TD | G11/12 G13 Płyn do akumulatora Woda do wycieraczek (etanol) Woda do wycieraczek (SFR1 - izopropanol) |
-50–0 °C -50–0 °C 1,10–1,40 g/cm3 -40–0 °C -40–0 °C |
±1 °C ±1 °C ±0,01 g/cm3 ±5 °C ±5 °C |
Określenie stanu elektrolitu akumulatora, określenie temperatury zamarzania płynu niezamarzającego G11/12 i G13, określenie temperatury zamarzania wody do wycieraczek na bazie etanolu i izopropanolu |
Model | Parametr |
---|---|
HRB10-T | 0-10% Brix |
HRB18-T | 0-18% Brix |
HRB32-T | 0-32% Brix |
HRB62-T | 28-62% Brix |
HRB82-T | 45-82% Brix |
HRB92-T | 58-92% Brix |
HRB90 | 0-95% Brix |
HRH30-T | 12–30 % Zawartość wody w miodzie |
HRND | nD 1.333-1.517 |
HRS10-T | 0-10 ‰ |
HRS28-T | nD 1.3330-1.3834 0-28 ‰ |
HRM18-T | 0-12 g / dl nD 1.333-1.360 1.000-1.050 UG |
HRO32-T | 0-32% Brix 30-130 ° Oe 4,4-19% alkoholu |
HRKFZ-T | -50-0 ° C 1,10-1,30 g / cm3 |
HRKFZG-TD | -50–0 °C |
Zobacz również