Refraktometry cyfrowe serii DR6000
Wybierz model/-e do zapytania ofertowego
Przeznaczenie
DOKUMENTY DO POBRANIA:
DANE TECHNICZNE EN SERIA DR
- Zakres od 1.32000 nD do 1.70000 nD; 0.00 - 95.00%Brix
- Rozdzielczość 0.00001 nD; 0.01 %Brix
- Ekran dotykowy
- Różnorodne programy pomiarowe
- Chroniony hasłem
- Łatwe do czyszczenia naczynko pryzmatu
- Wymagana niewielka próbka
- Wbudowany termostat Peltiera
- Ceramiczny czujnik PT1000
- Certyfikat kalibracji zgodny z N.I.S.T.
- Pełna dostępność GLP
Charakterystyka
Dostępne modele
Nowa seria cyfrowych refraktometrów DR6000 zapewnia bardzo dokładne i powtarzalne wyniki pomiarów, oferuje półautomatyczną i w pełni automatyczną pracę oraz jest łatwa do zintegrowania z istniejącymi procedurami laboratoryjnymi. Cyfrowe refraktometry A.KRÜSS wyznaczają nowe standardy pod wieloma względami. Zapewniają szybkie i niezawodne pomiary, intuicyjną obsługę, bezproblemową rejestrację danych, elastyczny eksport danych i zgodność ze światowymi standardami. Te i wiele innych funkcji zapewnia komfort użytkowania.
Szybki niezawodny pomiar
- Mała objętość próbki ok. 0,3 ml
- Bardzo krótki czas pomiaru ok. 1 s – najszybsze polarymetry na świecie!
- Pomiar z ręcznym wprowadzaniem czasu pomiaru lub zoptymalizowanym czasem pomiaru dzięki automatycznemu rozpoznawaniu stabilności
- Niezawodna kompensacja temperatury
- Najwyższa dokładność w całym zakresie pomiarowym
- Łatwe napełnianie i czyszczenie
- Intuicyjna obsługa
- Pełna dokumentacja zmierzonych wartości
- Zgodność ze światowymi standardami
Dostępne są trzy różne grupy modeli dla różnych wymagań kontroli temperatury i opcji automatyzacji:
- Cyfrowe refraktometry z kontrolą temperatury Peltiera DR 6000-T
Potężny i wszechstronny: DR6000-T
Standardowo modele refraktometrów DR6000-T i DR6000-TF są wyposażone w element Peltiera, który kontroluje temperaturę próbki do 80 °C. Dostępne są cztery różne modele spełniające różne wymagania dotyczące dokładności, rozdzielczości i zakresu pomiarowego, dzięki czemu można uzyskać dostęp do tych samych operacji i funkcji.
Cechy charakterystyczne:
- Pomiar mętnych lub bardzo lepkich próbek
- Z bardzo dokładną wewnętrzną kontrolą temperatury Peltiera
- Preinstalowane i dowolnie definiowane wagi z przeliczeniami na podstawie tabel lub wzorów
- Materiały chemoodporne takie jak pryzmat pomiarowy wykonany z szafiru, tacka pomiarowa wykonana ze stali nierdzewnej
- Intuicyjna obsługa za pomocą ekranu dotykowego
- Pełna rejestracja danych i tworzenie kopii zapasowych, w tym ścieżka audytu
- Elastyczny eksport danych
- Zgodność ze światowymi standardami i normami
- Cyfrowe refraktometry bez wewnętrznej kontroli temperatury – DR6000
DR6000 - Specjaliści od roztworów zawierających cukier
Modele DR6000 nadają się szczególnie do bardzo dokładnych pomiarów produktów z przemysłu cukrowniczego. Zamiast regulacji temperatury można zastosować kompensację temperatury według ICUMSA. Modele cyfrowe serii DR6000 bez wewnętrznej kontroli temperatury Peltiera są szczególnie polecane do bardzo dokładnych pomiarów produktów z przemysłu cukrowniczego. Zamiast regulacji temperatury można zastosować kompensację temperatury według ICUMSA. Dostępne są cztery warianty modeli dla różnych wymagań dotyczących dokładności, rozdzielczości i zakresu pomiarowego, dzięki czemu można uzyskać dostęp do tych samych operacji i funkcji.
Cechy charakterystyczne:
- Pomiar wszystkich próbek zawierających cukier
- Wbudowane przyłącza termostatu do regulacji temperatury z zewnętrznym termostatem obiegowym
- Preinstalowane i dowolnie definiowane wagi z przeliczeniami w oparciu o tabele lub formuły
- Materiały chemoodporne takie jak pryzmat pomiarowy wykonany z szafiru, tacka pomiarowa wykonana ze stali nierdzewnej
- Intuicyjna obsługa za pomocą najnowocześniejszego wyświetlacza dotykowego
- Pełna rejestracja danych i tworzenie kopii zapasowych, w tym ścieżka audytu
- Elastyczny eksport danych
- Zgodność ze światowymi standardami i normami
- Cyfrowe refraktometry z automatyką DR 6000-TF
Maksymalna wydajność dzięki automatyzacji
Modele DR6000-TF z celą przepływową umożliwiają w pełni automatyczną pracę w połączeniu z suszarką, pompą perystaltyczną i automatycznym podajnikiem próbek. Dostępne są cztery warianty modeli dla różnych wymagań dotyczących dokładności, rozdzielczości i zakresu pomiarowego, dzięki czemu można uzyskać dostęp do tych samych operacji i funkcji.
Cechy charakterystyczne:
- Do pomiarów ciągłych lub serii pomiarów z dużą objętością próbki
- Do próbek o niskiej lepkości do lekko lepkich
- Z bardzo dokładną wewnętrzną kontrolą temperatury Peltiera
- Preinstalowane i dowolnie definiowane wagi z przeliczeniami na podstawie tabel lub wzorów
- Materiały chemoodporne takie jak pryzmat pomiarowy wykonany z szafiru, tacka pomiarowa wykonana ze stali nierdzewnej
- Również odporne chemicznie materiały na przewody i celę przepływową
- Możliwość sterowania z zewnętrznym oprogramowaniem i bez niego
- Intuicyjna obsługa za pomocą najnowocześniejszego wyświetlacza dotykowego
- Pełna rejestracja danych i tworzenie kopii zapasowych, w tym ścieżka audytu
- Możliwy jest również elastyczny eksport danych i prosty import danych z przetwarzaniem parametrów za pośrednictwem interfejsu XML
- Elastyczne i zależne od metody procedury czyszczenia regulowane
- Zgodność ze światowymi standardami i normami
Modele DR6000-TF są idealnym rozwiązaniem dla producentów aromatów, zapachów i olejków eterycznych, a także dla przemysłu farmaceutycznego i napojów.
- Rutynowa analiza z wysoką przepustowością próbki
- Kontrola jakości surowców i materiałów pomocniczych
- Monitorowanie produkcji półproduktów i produktów końcowych
- Kontrola jakości i czystości surowców i produktów końcowych
- Oznaczanie stężenia cukru w sokach i napojach bezalkoholowych
- Oznaczanie zawartości alkoholu lub ekstraktu w piwie, przyprawach, winie lub napojach spirytusowych
Dane techniczne:
Parametry techniczne | DR6000 | DR6100 | DR6200 | DR6300 |
Pomiary | Współczynnik załamania (nD) Stężenie sacharozy, glukozy, fruktozy i cukru inwertowanego [% Brix], zdefiniowane przez użytkownika |
|||
Zakres pomiaru | 1,3200–1,5800 nD 0–95 % Brix |
1,3200–1,7000 nD 0–95 % Brix |
1,32000–1,58000 nD 0–95 % Brix |
1,32000–1,70000 nD 0–95 % Brix |
Dokładność pomiaru | ±0,0001 nD ±0,1% Brixa |
±0,00002 nD ±0,02 %Brix |
||
Rozdzielczość | 0,0001 nD 0,1 % Brixa |
0,00001 nD 0,01 % Brixa |
||
Czas pomiaru | około. 4 sekundy | |||
Pryzmat pomiarowy | Szafir | |||
Źródło światła | Wewnętrzne | |||
Długość fali (nm) | 589 nm | |||
Kontrola temperatury | Bez kontroli temperatury próbki – opcjonalnie możliwość podłączenia termostatu | |||
Kompensacja temperatury | Możliwość aktywacji (ICUMSA lub dowolnie definiowana) |
|||
Czujnik temperatury | Zintegrowany czujnik temperatury Pt100 | |||
Zakres temperatury ( °C) | 10-80 °C | |||
Dokładność pomiaru temperatury (°C) | ±0,1°C | |||
Rozdzielczość pomiaru temperatury (°C) | 0,1°C |
Model | Parametr | Opis |
---|---|---|
Nazwa | Zakres pomiaru | Przeznaczenie |
DR6000 | nD 1.3200-1.5800 0-95% Brix | Dla wszystkich próbek zawierających cukier |
DR6100 | nD1.3200-1.7000 nD 0-95% Brix | Dla wszystkich próbek zawierających cukier |
DR6200 | nD1.32000-1.58000 0-95% Brix | Dla wszystkich próbek zawierających cukier |
DR6300 | nD1.32000-1.70000 0-95% Brix | Dla wszystkich próbek zawierających cukier |
DR6000T | nD1.3200-1.5800 0-95% Brix | Dla mętnych, bardzo lepkich próbek |
DR6100T | nD 1.3200-1.7000 0-95% Brix | Dla mętnych, bardzo lepkich próbek |
DR6200T | nD 1.32000-1.58000 0-95% Brix | Dla mętnych, bardzo lepkich próbek |
DR6300T | nD 1.32000-1.70000 0-95% Brix | Dla mętnych, bardzo lepkich próbek |
DR6000TF | nD 1.3200-1.5800 0-95% Brix | Dla próbek o małej i bardzo małej lepkości |
DR6100TF | nD 1.3200-1.7000 0-95% Brix | Dla próbek o małej i bardzo małej lepkości |
DR6200TF | nD 1.32000-1.58000 0-95% Brix | Dla próbek o małej i bardzo małej lepkości |
DR6300TF | nD 1.32000-1.70000 0-95% Brix | Dla próbek o małej i bardzo małej lepkości |
Zobacz również