Wróć

Mierzenie precyzji: wagi laboratoryjne w nauce i przemyśle

Zarówno nauka, jak i przemysł opierają swoje działania na dokładności i precyzji. Możliwość zważenia probówek nawet o niewielkiej masie jest tu niezwykle istotna - pozwala bowiem na przeprowadzenie wielu badań naukowych czy analiz laboratoryjnych. Nieocenionym sprzętem są tu więc wagi laboratoryjne, których czułość umożliwia wykonanie licznych pomiarów. Jak dokładnie ich obecność wpływa na naukę i przemysł? Kiedy i w jakim celu najczęściej są wykorzystywane? Tego dowiesz się poniżej!

Waga laboratoryjna, czyli jaka? Podstawowe informacje

Waga laboratoryjna to zaawansowane urządzenie pomiarowe, które jest niezbędne w wielu branżach wymagających wysokiej dokładność pomiarów. Pozwala ona na przeprowadzenie ważenia różnych produktów: stałych bądź ciekłych, o znacznych czy niezwykle małych wielkościach, z niesamowitą precyzją. 

Wagi laboratoryjne podzielić można na trzy typy: 

  • - wagi analityczne - charakteryzują się najwyższą dokładnością, często podając wyniki nawet do czterech miejsc po przecinku;
  • - precyzyjne -  choć odrobinę mniej dokładne niż analityczne, nadal oferują wysoką precyzję, a do tego mogą być stosowane w trudnych warunkach przemysłowych;
  • - mikrowagi - to specjalistyczne urządzenia, które pozwalają na pomiar bardzo małych mas, z dokładnością do mikrogramów;
  • - wagosuszarki - umożliwiają określenie: procentu wilgotności substancji, jej suchą pozostałość, stosunku wilgoci do suchej masy badanej substancji oraz jej masę.

Zakup konkretnej wagi laboratoryjnej powinien zależeć od specyfiki zadania, jakie ma wykonywać, wymaganej dokładności pomiaru i warunków, w jakich urządzenie będzie używane. Wiele nowoczesnych wag laboratoryjnych jest wyposażonych w funkcje umożliwiające komunikację z komputerami i innymi urządzeniami laboratoryjnymi. Zwróć koniecznie na to uwagę, jeśli zależy Ci na automatycznym gromadzeniu i analizie uzyskanych danych pomiarowych. 

Wykorzystanie wag laboratoryjnych w nauce i przemyśle - kiedy i do czego są najczęściej stosowane?

Wagi laboratoryjne są wszechstronnym sprzętem, które może być wykorzystywane w wielu różnych branżach. Kiedy i do czego dokładnie można je stosować?

Wagi laboratoryjne w nauce

Rozwój nauki nie byłby możliwy, gdyby nie postęp technologiczny pozwalający na wykonywanie precyzyjnych pomiarów. Z tego też względu wagi laboratoryjne są niezbędnym sprzętem w placówkach badawczo-rozwojowych. Wykorzystuje się je m.in. w:

  • - chemii: gdzie pozwalają na dokładne odmierzanie składników chemicznych, a tym samym na przygotowanie np. roztworów. Dzięki temu możliwe jest przeprowadzanie wielu reakcji, ale i np. opracowywanie leków;
  • - biologii: gdzie umożliwiają precyzyjne dozowanie składników biologicznych w czasie przeprowadzania różnych badań, np. w obrębie kultur komórkowych, mikrobiologii czy nawet w analizie genetycznej;
  • - fizyce: gdzie stosowane są do precyzyjnych pomiarów masy badanych materiałów np. w nanotechnologii.

A to tylko niektóre dziedziny nauk, w których waga laboratoryjna z legalizacją znajdzie swoje zastosowanie. Warto też wspomnieć o ich wykorzystaniu w nauczaniu - m.in. w środowiskach akademickich. Dokładność tych sprzętów, często mierzona w miligramach lub nawet mniejszych jednostkach, pozwala na tworzenie wiarygodnych i powtarzalnych wyników, które są podstawą postępu naukowego.
waga laboratoryjna

Wagi laboratoryjne w przemyśle

Wagi laboratoryjne w przemyśle odgrywają kluczową rolę - są narzędziem zapewniającym jakość, dokładność i efektywność wielu procesów produkcyjnych. Stosowane są m.in. w:

  • - przemyśle farmaceutycznym: gdzie pozwalają na dokładne odmierzenie składników aktywnych, tym samym gwarantując skuteczność, ale i bezpieczeństwo wytwarzanych leków;
  • - przemyśle chemikaliów: gdzie poprzez precyzyjne ważenie surowców i składników dbają o zapewnienie jakości produktów i efektywności procesów produkcji chemikaliów, jak również ich zgodność z normami bezpieczeństwa i normami środowiskowymi;
  • - produkcji żywności i napojów: gdzie umożliwiają dokładne dozowanie składników poszczególnych dań czy napojów, tym samym gwarantując im zachowanie odpowiedniej konsystencji, smaku oraz dbając o spełnienie wymaganych norm zdrowotnych.

Waga laboratoryjna: nieoceniony sprzęt w wielu branżach

Dokładność, efektywność, jakość - to wszystko jest w stanie zagwarantować wielu branżom dobrej jakości waga laboratoryjna. To ona zadba o rozwój czy prawidłowe wykonywanie licznych czynności zawodowych w obrębie nauki lub przemysłu, gwarantując precyzyjne pomiary. Warto postawić na jej pomoc, by móc pochwalić się wiarygodnymi wynikami czy wysokiej jakości wytworzonymi produktami.