Wróć

Do czego służy zlewka?

W laboratoriach używa się bardzo wielu drobnych szklanych akcesoriów. Wśród nich możemy wyróżnić, zlewki, kolby, pipety, pipety, bagietki i wiele innych.

Zlewki laboratoryjne to naczynia do codziennego użytku laboratoryjnego zwykle wykonane ze szkła borokrzemowego, porcelany, stali nierdzewnej lub z tworzywa sztucznego. Zlewki to naczynia o kształcie cylindrycznym z równoległymi ściankami. Typowa zlewka przypomina kształtem szklankę, a połączenie ścianki z dnem jest lekko zaokrąglone w celu uniknięcia naprężeń i pęknięć przy podgrzewaniu zawartości zlewki. Większość zlewek posiada wylew tzw. dzióbek, który ułatwia przelewanie płynów oraz zlewki posiadają orientacyjną skalę objętości, która wskazuje nam przybliżoną ilość cieczy znajdująca się wewnątrz naczynia. Pojemność dostępnych na rynku zlewek jest bardzo zróżnicowana, waha się ona od kilku mililitrów do nawet ml do pięćdziesięciu litrów. Stosunek średnicy dna do wysokości ścianek bocznych zlewki zmienia się w bardzo szerokim zakresie od około 3:1 w przypadku krystalizatorów, nawet do 1:5 w przypadku zlewek z wysokimi ściankami.  Zlewki laboratoryjne zazwyczaj stosowane są do przygotowywania roztworów w laboratorium, do odmierzania objętości substratów, do zbierania przetworzonych odczynników chemicznych, podczas miareczkowania, czy podczas przeprowadzania procesów krystalizacji. Zlewki laboratoryjne są odporne na działanie wysokiej temperatury tj. np.: gorącej wody, gorących olejów czy kwasów, a także stężonych roztworów zasadowych. Na rynku można zakupić specjalne zlewki grubościenne o znacznie zwiększonej odporności mechanicznej. Zlewki oprócz standardowo wykonanych ze szkła borokrzemowego mogą być wykonane ze szkła kwarcowego, ze szkła typu Duran. Zlewki mogą by c również wykonane ze stali nierdzewnej, porcelany, TFE czy plastiku. Kształt zlewek też może być lekko zmienny, jak np. zlewki stożkowe. 

Zlewki szklane i porcelanowe odporne są na działanie gorącej wody, kwasów oraz roztworów zasadowych. Równomierna grubość ścianek zlewek szklanych sprawia, że naczynia te idealnie nadają się do podgrzewania w płaszczach grzewczych. Wśród zlewek porcelanowych wyróżniamy zlewki porcelanowe niskie oraz zlewki porcelanowe wysokie. Zlewki szklane wykonane są najczęściej ze szkła borokrzemowego, które jest wyjątkowo odpornym gatunkiem szkła. Zlewki szklane są dostępne są w bardzo szerokiej gamie pojemności – od kilku mililitrów nawet do kilkudziesięciu litrów. Zlewki szklane wykonane ze szkła typu Duran są dostępne w mniejszej gamie pojemności niż te, które wykonane są ze szkła borokrzemowego, jakkolwiek nadal każdy z użytkowników laboratorium jest w stanie znaleźć najbardziej odpowiednia dla siebie pojemność. Szklane zlewki grubościenne są przystosowane do bardziej odpornych aplikacji niż standardowe szklane naczynia. Występują również w bardzo szerokiej gamie pojemności. Zlewki kwarcowe to z kolei następny rodzaj naczyń występujący w zakresie pojemności od pięciu mililtrów, aż do kilku tysięcy mililitrów.

Zlewki z tworzywa sztucznego z powodzeniem można wykorzystać w pracy w laboratorium w aplikacjach w których szczególnie ważna jest odporność mechaniczna naczyń laboratoryjnych. Najczęściej zlewki z tworzyw sztucznych wykonane są z polimetylopentenu oraz polietylenu. Zlewki z PP oraz z PMP są dostępne w niezwykle szerokiej gamie pojemności, mogą również posiadać wygodne do przenoszenia i nalewania uchwyty, jak również mogą być wyposażone w dzióbki, które są niezwykle wygodne podczas przelewania cieczy.

Zlewki ze stali nierdzewnej są niezwykle odporne na kwasy, zasady oraz wysokie temperatury i inne substancje chemiczne.
Na rynku jest dostępnych niezliczona ilość pojemności, rodzajów i typów zlewek laboratoryjnych. Każde laboratorium jest w stanie znaleźć naczynia które będą idealnie wpasowywały się w aplikacje jakie wykorzystywane są w codziennej pracy.